Kozjak, Direktni smjer, VII-, 130m

Penjali: Iris Prebeg i Ivan Lovrinović

Klasični smjer na Kozjaku. Što znači klasični?  Penjač sam stavlja međuosiguranja, ako imaš sreće naiđeš na klinove. Nekada manje, a nekada više. Klinovi su u ovakvim smjerovima stvarno pravo veselje……

Fotoskica i skica smjera. Možete pomjeriti slider za vidjeti jednu ili drugu skicu.

Smjer na Plavim Gorama ima ocjenu VI, A3. Na originalnoj skici su detalji penjani A0, tako da su na skici iznad naši prijedlozi ocjena.

Nisam mislila da ću više ikada ulaziti u ovakve smjerove. Ne da nisam mislila, već sam se i rugala, čak i gunđala, ma šta će ti to? Pored ovoliko zaspitanih višedužinaca, opremljene prekrasne naše velike stijene, nema šanse da se tresem u nekom klasiku. To sam eto tako u zadnjih deset godina prokomentiravala, kada bih naišla na ljude koji bi penjali klasike. 2005. sam zadnje penjala tako nešto…

I opet ono kod mene….NIKADA NE RECI NIKAD!

Tako eto, stjecajem okolnosti, jer to tako simpatično ide u životu, ja opet tu, pravim se kao da ništa nisam rekla i penjem se kao da sam jučer penjala klasik, a moram vam priznati da sam dosta toga teorijskog i zaboravila, tako da svako toliko dobijem poduku mog profesora Lovrinovića, koji toliko temeljito i odgovorno pristupa svemu, da sam se naprosto samo prepustila, idemo i penjemo. Ne možeš to sa svakim. U početku, nakon toliko……bilo me je malo i strah ponekada, ne bi puno odmicala od njega (mog partnera penjačkog), uvijek sam volila da mi je na oku da se vidimo, ali kako je izmicalo vrijeme tako mi se vraćalo samopouzdanje i išlo je sve bolje. To je onda gušt, kada smo opušteni i kada jednostavno penjemo, postoji samo Sada i Ovdje.

Smjer Direktni nakon Varijante Comebacka  bio je pun pogodak. Bombon. Kozjačka stijena me je jednostavno oduševila. Kompaktna barijera, razvedena, zaklinčana, prevjesi-ći sa velikim hvatištima crvena, bijela stijena…Super. 

Izašli smo iz smjera nakon 3 sata sa osmjehom od uha do uha i bilo nam je malo za taj dan pa smo odjurili još do Marjana.

Penjana barijera starta iz Rupotina sa sportskog penjališta, 20tak minuta do samog ulaza u smjer. Sa makadamskog puta se priječi do stijene. Nema čistog puta, probijanje je, ali je blizu pa nas nije briga. Divan je dan kada kreneš u dugi i dođeš odmah ispred ulaza u smjer. Sjajno.

I ptice………žutokljune galice su nas došle pozdraviti!!!

Mir s prirodom……………………to volim kada krećemo! Odozdol uvijek pogledamo liniju smjera tako da dobijemo viziju orijentacije. Prva penjem dužinu. Divna. Čista. Dva klina mi pokazuju put. Stavila još 2 mala mala čoka, divno veliko drvo na putu i radim sidrište 3m u lijevo  poviše, oko 3 tanka stabalca, zabila sam jedan klin i to je to.

Druga dužina nastavlja gore lijevo. Prvi klin kojeg se Ivan dokopao je ispao dole, a drugi je bio iznenađenje, odmah tu. Ponekad se zna desiti da zabiješ klin, izbiješ se iz cipela zabijajući, a onda 10 cm nakon očistiš žbunje i nađeš klin. Dođe ti da ga ne ukopčaš iz protesta, ali naravno ukopčaš sve što možeš. Čvrsta dužina do sidrišta, sve je veliko za ruke, ali čista vertikala. Ivan je to super prošao.

Tako je bitno samo ići…..ići gore!

Treća dužina, opet prekrasna. Pukotina, klinova kao nigdje…….izbaci te van, ali fino je. Baš me briga na klinu sam. Sidrište, lijepa polica za stajati, 2klina, jedan lošiji tako da sam stavila frend veličine 1 i sve fino povezala.

Tako mi je brzo sve prošlo. Mislila sam da smjer ide gore pravo i da imamo još 50m, a kada je Ivan došao objasnio mi je da se ide desno. I da smo tu vani. Brzo. Naravno imao je pravo, jer je odmah tu iza ugla naletio na spit u priječnici ocjene II (jedan jedini u smjeru)….desno lagano prečenje  do stropa, a onda detalj VII- kojeg je prošao slobodno, a nastavak dužinice do izlaza od nekih 5-6m…..predivan . Velika hvatišta, malo za stisnuti, ali sve skupa sreća velika. Na samom izlazu dva spita (biće sidrište od HGSS-a). VANI SMO! Malo manje od 3h.

Oduševljeni smjerom…………odmah smo morali javiti našoj Ani Mažar kako stvari stoje.

Veselim se povratku na Kozjak.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s