Grossglockner express (3798m)

Smjer Studlgrat, penjali: Antonijo Begić i Ivan Lovrinović

Kako nešto ispenjati u Alpama za vikend, a uz to biti u petak na poslu i u nedjelju na ručku? Sprženi toplinskim valom odlučujemo malo ohladiti glavu u Alpama. Tražimo nešto izvedivo u što kraćem roku, a opet kondicijski dovoljno izazovno da se testiramo prije same ekspedicije. Izbor je pao na Grossglockner i smjer Nordwestgrat ocjene D-, IV, 50°. Običaj je ići na Grossglockner dva ili tri dana zbog dugog pristupa i zahtjevnosti uspona. Dogovorili smo se to odraditi u danu (možda nas je malo previše spržilo sunce). I tako smo u petak s punom penjačkom opremom za led i stijenu, vodom,  hranom te opremom za bivak krenuli u noći s parkinga ispod Lucknerhausa (1918m nadmorske) prema vrhu. Za 2.5h smo bili kod Studlhuttea (2801m) i tu smo probdjeli dva sata treskajući se od hladnoće u bivak vrećama dok nije došlo vrijeme polaska do smjera i u smjer.

Po dolasku do smjera vidimo da onoga čega smo se bojali i desilo, kritični dio smjera se otopio i to više nije ista ocjena. Srećom naš smjer počinje u blizini lakšeg smjera Studlgrat i brzo se prebacujemo u taj smjer. Smjer od početka do kraja prati greben i naizmjenično se prebacuje s jedne i druge strane grebena.

Smjer je lagan, osiguran je klinovima i na najtežim dijelovima sajlama, penjački pokreti su oko težine III i možda jedan ili dva pokreta IV. Prvi dio do poznatog Fruhstuck platza na 3550m smo prošli nenavezani i onda još 6-7 dužina do vrha navezani. Ono što nas je najviše iscrpilo je to što smo nepotrebnu vukli ruksake od 15kg i vrijeme, s jedne strane grebena je bio hladni vjetar koji se pod kožu uvlačio, a s druge strane sunce koje neumoljivo prži, i tako naizmjenično do vrha kako mijenjamo strane grebena.

Na sreću na vrhu mirno vrijeme, uživamo u pogledu, odmaramo i krećemo nazad preko via Normale na kojoj je opći kaos. Jedni idu gore, drugi dole, vodiči idu preko svih sa klijentima. Nakon sat vremena nam je dosadilo čekati i ići puževim korakom pa odlučujemo se za abseil i zaobilazimo najveću gužvu i time smo uštedili siguno dobrih sat-dva. Još nekoliko sati do dna, kratko stajemo pogledati zaigrane svisce i uživati u pogledu na krdo muflona koje je samo nekoliko metara od nas i na parkingu smo. 
Sveukupno nam je oko 19-20h trebalo za cijelu rutu. Ukupna dužina rute je oko 20km i oko 2200m uspona se nakupi. Smjer Studlgrat nije težak, ali ne valja ga podcijeniti zbog visine i vremena i ne očekujte da ćete imati luksuz biti sami u smjeru.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s