Malčevim stopama

Malčev smjer, VI, A1, 120m
Penjali: Iris Prebeg i Ivan Lovrinović

Novogodišnji smjer, V+, A1
Penjali: Davor Mrsić i Ivan Lovrinović

Iris, je li penjemo za vikend?
Naravno
Marčana bura je, što bi mogli?
A Alešov na sv. Juri.
Iris bura je, odnijet će nas sa stijene tamo.
Oooook.
Ajmo onda u Malčev.
Idemo bez stremenja pokušat slobodno?
Naravno.

Puni optimizma zaputili smo se u Crvenu barijeru na Kozjaku, mjesto na kojem su se kalili najbolji Mosorovi alpinisti. Mjesto na kojem sam čuo priču o maloj kutijici od filma. Kutijici koja sadrži imena svih velikana koji su ispenjali Malčev smjer. Priča kaže da se iznad detaljne dužine u Malčevom smjeru nalazi mala kutija od filma, s papirom i olovkom unutra i kada se upišeš na taj papirić barem na trenutak staneš pored Mosoraških legendi.

Prvi dio smo dobro odabrali, potpuna zaklonjenost od bure, a od slobodno smo brzo odustali (mislim da smjer još uvijek nije slobodno popet, ali nisam siguran). Smjer je ispenjan davne 1957. od strane Borisa Kulića zvanog Malac i Branka Lukšića. Izvorno ime smjera ne znam, ali je s brojnim ponavljanjima u prošlosti dobio upravo ime po jednom od najboljih penjača iz AO Mosor, Malcu. Službena ocjena mu je VI, A1 i sa 120m dužine ne predstavlja neku ozbiljnu dužinu. Smjer obiluje vertikalama, prevjesnim i stropnim detaljima u kojima je nešto išlo slobodno, ali ipak najteže smo prolazili kao i na skici s A0 i A1. O samoj ljepoti gibanja i eksponiranosti smjera bih se moglo dosta toga napisati, ali mislim da je to nešto što treba otići i probati… teško je opisati tu ljepotu samo riječima i slikama. Dio smo dotrajalih klinova i zamki zamijenili, neke zarasle dijelove očistili, ali je potrebno još koje ponavljanje kako bi smjer bio u idealnom stanju. Ostaje samo žal što nismo pronašli kutijicu, zub vremena je učinio svoje, a možda i bolje, neka se potraga za kutijicom nastavi i natjera nas u druge takve smjerove… Iako ne mislim da nas je teško nagovoriti.

Iz svega prije navedenog ne čudi da sam i idući smjer odabrao od istog autora. Ovaj put sam predložio Davoru Novogodišnji smjer u Puklini, autori Boris Kulić i Davor Ribarović V+, 180m. Nešto lakša ocjena za koju sam naivno mislio da je barem malo korigirana današnjim standardima s obzirom na brojna ponavljanja smjera. Davor je bio sretan što idemo u nešto lakši smjer, jer je dan prije prebacivao cement do planinarske kuće pa nije baš pun energije. Noć prije mi je javio da ga zovem ako prespava polazak u 9:30h (rani alpski start u Dalmaciji). Odlučili smo se za pristup iz Sitno Gornjeg preko Teksasa pa sve do Pukline, lagana šetnjica taman za zagrijavanje, sveukupno oko 1h pristupa. Dogovor je da Davor povede prvu dužinu koja bi trebala biti četvorka, a onda ja detaljnu itd. Smjer iz daljine daje dojam zračnosti i vertikalnosti i već na prvi pogled se može lako zaključiti da se radi o vrlo ozbiljnom smjeru. Davorov kratki osvrt ispod smjera na prvu dužinu je glasio: „Nisam ovako zamišljao četvorku, preumoran sam za tako nešto, vodi ti sve“.

Jednim dijelom mi je bilo žao što je odustao, a drugim sam bio presretan, jer ću sve voditi u ovako lijepom smjeru. Nismo išli pretjerano brzo, jednostavno smo guštali u svemu što nudi smjer… Zapravo guštali smo u skoro svemu. Osim originalnog smjera ispenjanja je i varijanta smjera za koju stoji u opisu da pridonosi kvaliteti originalnog smjera. Vidjeli smo i zašto, originalni smjer ide po vertikalnim travnatim policama, koje nisam niti pokušavao slobodno popeti i u kojim se nisam nimalo dobro osjećao dok sam napredovao milimetar po milimetar čekajući da mi klizne noga s trave ili prokližu zemljana hvatišta. Tako da je topla preporuka ići varijantom smjera. Smjer je opremljen starim klinovima u relativno dobrom stanju, a čak smo naišli i na tri spita. Dva od kojih je izgrađeno sidrište nakon detaljne i jedan pored travnatih polica u detalju. Mislim da se radi o spitova iz GSS-ove akcije iz ovog smjera s kraja 90tih. Smjer cijelom dužinom, osim možda posljednjih dvadesetak metara nudi atraktivno gibanje i konkretne detalje koje ne odgovaraju današnjim ocjenama iz smjera.