1001 NOĆ

Smjer: 1001 Noć (Autori Paolo Pezzolato i Sara Gojak)
Penjali: Nikola Pecarski i Branko Kragić
Tekst: Branko Kragić

Pristup

Ovaj smjer sam htio popeti već jednom, ali tada nisan pronašao ulaz u smjer. Pristup stazom je od Miletinog bora put desno.

Skice

Imao sam jednu skicu na kojoj je izgledalo kao da je ulaz odmah do Atlantide, a koju sam već penjao i znao sam gdje počinje. Međutim nisam dobro shvatio po skici jer ulaz u smjer se nalazi cca 150m poviše ulaza u Atlantidu.

Ušli smo u prve spitove do Atlantide jer nisam pronašao ništa drugo, pa sam pretpostavljao da bi to mogao biti ulaz u Ledenu maglu. Bilo je svejedno koji ćemo smjer.

Ulaz u smjer

Već u prvoj dužini čim sam ugledao Austral Alpine spitove znao sam da nismo u pravom smjeru jer Paolo u većini slučajeva buši Raumove osmice po Biokovu. Pogotovo na sidru jer su dva nepovezana spita, a Paolo uvijek veže te spitove gurtnom ili nekim statikom. (op.a. nema nikakve razlike u sigurnosti, samo razlika u potpisu 🙂 Ali nema veze, šta bilo da bilo idemo put gore može bit uvrh glave nešto do 6b. Razmaci malo rjeđi ali vrlo ugodno penjanje.

Velika polica

Nakon 4 dužine dolazimo do velike police. Mali odmor, pa vadim mobitel da provjerim na Plave gore ima li zapisano još koji smjer između. I eto nalazim točno ono što mi je trebalo! Po ovoj slijedećoj skici mi je sve bilo jasno.

Penjali smo zapravo četiri dužine novog smjera Liquid Sunshine! A po skici se točno vidi gdje su ulazi u smjerove.

Ulaz u smjer vol. 2

Nalazimo pravi ulaz u 1001 noć i odlučimo ići tim putem, mada vjerojatno ćemo se vratiti još jednom i ispenjati kompletan Liquid Sunshine jer su donje prve tri dužine bile odlične!

Naveza

Penjem ovaj smjer s Nikolom Pecarskim, momkom koji ima više nadimaka nego Prohujalo s vihorom oskara: Peco, Nikolica, Nikolas laganinis, (…) a odnedavno i Laser! Velika legenda koji uživa svugdi osin u zatvorenom prostoru.

Lagan kao pero a nošen stihovima Bajage, kruza po smjeru i usrid detalja javlja se na mobitel. Kaže ma ne mogu ti sad pričat, al napisat ću ti poruku(??) …

O smjeru…

Dužine 1001 Noći su standardne za Paolov smjer, pločaranje s spitovima gdje su potrebni. Smjer ima jednu 6a dužinu i ostalo petice, koje su ipak malo rjeđe zaspitane od njegovih ostalih smjerova. Cca 2-3 spita na 35m, ostalo frendovi i pokoji pješčani sat. Dobro su nam došli dva seta manjih frendova pa bi stavljali po 5-6 kom po dužini. Kao i uvijek pohvale autorima za smjer, hvala im što su nam dopustili da guštamo!
Donje četiri dužine smo ispenjali za 1.45h, a 1001 noć za 2.30h (Sve skupa 11 dužina za cca 4.15min, tempo taman po guštu)

Ferrata

Na samom kraju smjera nalazi se i kraj ferrate. Ta ferrata počinje lijevo 100m od donjeg ulaza u Atlantidu, a tom ferratom se zapravo može i doći u podnožje svih smjerova na velikoj livadi (Ledena magla, 1001 noć.. itd.)

Izlaz do gradine

Od izlaza iz smjera, ide se logičnom najlakšom linijom ocjene cca I (nije potrebno osiguranje) do vrha gdje se nalazi čuvena Ercegova gradina.

Buža

U usponu do Ercegove našli smo kamen koji podsjeća na onaj iz filma 127 sati.. Neko prođe poviše a neko ispod…

Vrh…

Panorama s vrha…

San o pivi…

E sad.. ima jedna vrhunska kombinacija. 🙂 Razmišljao sam da li da napišem javno, ali pošto već treći put netko uzme pivu a ne stavi novu onda je to već problem 😉 Unutar zidina Ercegove gradine nalazi se jedan skriveni pretinac, unutra se nalazi mrzlo ladna piva. (???). Upravo tako, mrzlo hladna piva, trenutno smo ostavili unutra Krušovice 0.5l. Uvučena je po metra unutar zida i uvik je ladna, i usrid lita. Tradicija je da doneses svoju pivu (limenka od 0.5 taman stane), a koja će bit topla kad popneš smjer i dođeš gori, pa tako ti uzmeš tu iz zida, popijes je ladnu i tu svoju toplu ostavis unutra, tako da sljedeci napravi to isto! Budimo kolegijalni jer niko ne voli toplu pivu!

I za kraj spust….

Postoji nekoliko varijanti za spust prema dole, a mi smo odabrali lijevu varijantu spustom kroz usjek pa absail na donji dio sipara Pajevine. Postoji i desna varijanta absail na vrh sipara Pajevine, ali u tom slučaju ima više sipara… Kako ko voli!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s