KLOBUK – ARACELI

Klobuk je jedno od naših najboljih penjališta koje je tako kvalitetno, a tako malo posjećeno… Penjalište nudi tridesetak smjerova, većinom ocjena 7a – 7c ranga.

Prije tri godine imali smo veliki požar na području Peruna i Mosora, te sva šuma što je prije okruživala Klobuk je nestala i ostala je samo golet. Ubrzo nakon toga započeto je čišćenje izgorenih stabala, bageri su izorali cestu i nije više bila prohodna za automobile. Danas je cesta poravnana i 3/4 puta je u izvandrednom stanju. Zadnji dio je isto ok i može proći i osobno auto.

Najpopularniji centralni sektor je u hladu od 12:15, a desni zmajevo gnijezdo cca sat kasnije. Lijevi sektor je u hladu većinom dana.

Nakon kišnog razdoblja došlo je sunčano pa smo se uputili provjeriti ima li života poviše Žrnovnice. U par navrata srećemo strance koji se čude i pitaju kako nema više ljudi na ovom penjalištu… Aaa moj čovik… di baš najskuplju…

Otvorili smo sezonu klasičnim ponavljanjem Prototipa (7a), Ava ga penje iz druge i poručuje da u ovako lipom smjeru razmak nije problem!

Branko već dugo vremena razmišlja o king line Klobuka, smjer Araceli (španjolsko ime u prijevodu “Oltar Božji”) – ocjene 7c koji broji oko 45m i izlazi na sam vrh Klobuka. Smjer je zabušio Demir Barić 2012 godine.

Dužina smjera i fizikala dopušta dva prava ulaza dnevno, a otprilike toliko i ima vremena s obzirom da mrak počinje već oko 16:30…

Uz moto – ništa power samo endurance, u trećem sessionu zamalo penje i pada točno na sidru! Igor ne viruje i krsti se… Šta je bilo?? “A klizla mi je noga na onu šugavu mahovinu… ubiću se… ko će sad opet nać nekoga za klobuk??” Ali ipak nakon sređivanja dojmova, Branko se brzo vraća i u slijedećem sessionu matira Araceli (7c) i ukapča sidro.

“Megaaaa! Ala konačno… ovo je teški Duracelli! Smjer od tisuću zvjezdica!”

Omiš

U međuvremenu Petra Brkić 12g. izvodi novo ponavljanje smjera Novak Gerome 8a+ i tako postaje najmlađa hrvatica s popetim 8a+ smjerom, čestitamo!!

Malo poviše tunela na poznatoj Gospinici načuli smo da je Moco paa u Bevanderu. Ništa to ne bi bilo čudno, da zapravo nije proša Biceps i pa u Bevanderu!!

I: I kako je past u Bevanderu iz Bicepsa da znan, jer to mene isto čeka?
M: Vrhunski, toplo preporučam!! Moraš to iskusit!!

Čikola

Čuja javlja da buši novi smjer u sektoru Sige koji potom penje i naziva ga drniškim stilom “Kruva i prš’ta” ocjene 6c. Malo ranije penje i jedan od zadnjih projekata u istom sektoru i daje mu ime Cipus (7b+).
Sektor Sige je opet suh i spreman za penjanje…

Za kraj throwback – mali album bušenja sa Klobuka 2011g. – sektor Centrala