BESMRTNICI

Boris Čujić / Ivica MatkovićBesmrtnici 6c

Autor teksta: Boris Čujić

Prvi veliki smjer u kanjonu Paklenice Ivica Matković i ja napravili smo 1998. godine. Bio je to Sedmi kontinent (7b+) u Debelom kuku. Bio je to početak, jer “Sedmi kontinent je mjesto gdje žive djeca svih rasa, gdje nema odraslih, gdje nema ratova…

Nastavili smo u Anića kuku najprije odajući počast najpopularnijem stanovniku Starigrada smjerom Nema Dinka do Dinka (7b). 1999 godine proživljavali smo svoje najbolje razdoblje pa su tada nastali smjerovi Vila Velebita (7b+) kojim smo ovjekovječili našu najslavniju planinu, te Zlatne godine (7c). 2004 godine bili smo na vrhuncu naših moči te je tada nastao Zenit (7b).

Nešto kasnije smjerom Ultimate fight (7b) naznačili smo na neki način kraj “borbe” s Anića kukom. No nije ga bilo jer smo pred osam godina na moj pedeseti rođendan ispenjali smjer 50 and life to go (6c+), kazujući time da još ima energije u nama. I sada smo krug zatvorili novim smjerom kojem smo dali ime Besmrtnici. Smjer smo opremili u napredovanju tijekom tri dana. Ima deset dužina, a težina ne prelazi 6c. Većim dijelom prolazi lijevo od Mosoraškog smjera.

Završni je dio prekrasan, dok se u gotovo svakom dijelu nađe lijepih detalja i prolaza. Opremanje smjera kamerama su popratili Iva i Stipe Božić pa će se u neko doba pojaviti i kratki filmić o svemu tome. Važno je napomenuti da se smjer može penjati već sada, no trebalo bi napraviti jednu estetsku doradu u trećoj dužini pa preporučam svim eventualnim ponavljačima da se strpe još nekih desetak dana. Tada će biti objavljena i konačna skica smjera.

Inače o svim ovim usponima pa i mnogo više uskoro u knjizi koju izdaje nakladnik Libricon a zvati će se naravno Zlatne godine – svih 40 godina moje penjačke karijere…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s