Excelsior 6c+? 230m

Penjali: Iris Prebeg i Branko Kragić

Excelsior u Ilincu je bio jedan od onih smjerova kojeg prati doza respekta i tajanstvenosti. Točnije upitna je bila zadnja dužina kojoj nije točna ocjena kao na skicama 6b (prijedlozi su bili od 6c do 7a+), te da je u detalju slabo zaspitano.

Vrijeme je bilo prekrasno, sunce s laganom buricom.

Krenuli smo u jutro oko 10 sati, i imali smo neke dileme o točnom ulasku u smjer. Nakon što smo iskoristili đoker zovi Pipu, ubrzo smo locirali točan ulaz. Hvala Pipa! 🙂 Prvi dio smjera su prekrasne dužine ocjene 5a do 5c po kristalima i klasičnim razmacima u smjeru cca 5m od spita do spita. Potpuno normalno za dužinac, tu i tamo koji frend i gurtna, ali nije nužno može se i samo s kompletima, penjanje je ugodno.

Treba pripaziti samo nakon druge dužine i skrenuti desno pri kraju, jer ako se produži pravo dođe se na krivo sidro, od smjera Pazi poskok. Razlika u spitovima je očita i može se prepoznati ukoliko se pogriješi.

Nakon 3 sata dolazimo do dvije zadnje dužine. Predzadnja dužina je konkretan 6b kojeg prolazimo, i dolazimo do zadnje dužine.

Nalazimo mali novi karabinerić za absail, pa pretpostavljamo da se netko prije nas vratio odavde. Penjemo zadnju dužinu s dozom opreza, ali zapravo nalazimo prekrasnu malo težu dužinu s konkretnim detaljem točno ispod sidra. Iris je uspjela napraviti detalj i izaći do sidra, do kojeg ubrzo dolazi i Branko. Nismo uspjeli proći tu dužinu slobodno, oboje smo kliznuli u detalju na lošim nogama, ali smo jako brzo našli sekvencu i napravili detalj “refužo”.

Smjer je odličan, te svakako preporuka! Detalj treba napraviti za izaći iz smjera, ali naše mišljenje je da nema potrebe dodavati dodatno osiguranje jer i potencijalan pad je minimalan i tipičan za sportsko penjački smjer.

Na slici ispod se vidi razmak između zadnjeg spita i sidra..

Zadnju dužinu, a tako i ocjenu cijelog smjera ocijenili bi 6c+, negdje po sredini prethodnih prijedloga.

I za kraj pozdrav s vrha!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s