Škalec – Vid u Dalmaciji

Navedena naveza posjetili Dalmaciju južnije od Paklenice.

Siniša Škalec i Vid Fantov posjećuju Paklenicu, točnije Anića kuk gdje su popeli Bears on toast (6c+) i apsajlali kroz Agricantusa, 8a, 200 m (impozantna linija koji prolazi prevjesnim pločama), gdje su skinuli fiksne komplete od prije 2 godine i učvrstili ploćice.

Nakon toga su otišli južnije i nakon šestodnevne turneje po Biokovu i Omišu javljaju se Mocu za kavu pa mu otkrivaju planove svoje posjete.

Moco ih prvo pita zašto su skinuli ukapčanja, pa mu govore “pošto si ti skinia ukapčanja iz Torcide, odlučili smo da je vrime da i mi skinemo svoja”.

Pričaju da su za prvi dan odlučili slobodno popet smjer Aquarius.

Podsjećamo da je to smjer na Biokovo, Veliki Borovac koji dosad nije popet slobodno. Ocjenjen je ocjenom 6c/A0 pa su odlučili vidit o čemu se radi.

Sutradan javljaju da su ga popeli i javljaju svoje dojmove:

“Detaljna dužina je malo isforsirana, šta je tu je… I Vid i ja penjemo tu dužinu iz drugog pokušaja, nisam probao njegovu betu, ali on kaže 7a+ (ja sam rekao 7b..). Ostatak smjera su lakše, ali dosta tvrde ocjene (uspio sam pasti i u 6c dužini.”

Nakon dana odmora kreću u još jedan višedužinac na Biokovu i ovaj put Solilo, smjer Juti Yak.

“Smjer koji su pratile zloglasne priče, sasvim nepotrebno jer je ispalo da je smjer puno ljepši i lakši nego što smo mislili. Pokušao sam već jednom popeti smjer, ali zbog loših skica i nejasnog pristupa smo se spustili taman prije težih dužina. Detaljniji opis sam poslao na Plave Gore pa se nadam da će ga netko uskoro i ponoviti. Sve dužine smo popeli iz prve, a gornju detaljnu dužinu je Vid također vodio kao prvi.”

Juti Yak je smjer koji je navodno samo Matkovic oslobodio i dao ocjenu VIII ili 7a, dok oni predlažu za detaljnu dužinu 6b+. Za smjer je potrebna alpinistička oprema, a u jednom trenutku je zabijao klin sa obje ruke, dok je učokirao koljeno.

Preporučujemo da pročitate detaljni opis smjera koji su poslali Igoru Jelačiću a on objavio na Plave Gore.

Prvi uspon smjera su izveli Gorazd Barać i Stipe Božić, najvjerovatnije u gojzama.

Skromni i šutljiv, ali vječno ful nabrijan, Škalec otkriva još detalja u vezi penjačke etike:

“Sve smjerove koje penjemo u Paklenici, Dolomitima, na Biokovu – najtežu ili najteže dužine obojica penjemo kao prvi što u ovom slučaju znači da sam kroz detaljnu dužinu Aquariusa prošao tri puta, a u Jutom Yaku dva puta jer nakon što se popneš moraš dolje da se i partner popne kao prvi, inače se smjer ne priznaje “

To se zove team spirit!

Sljedeći dan iako full nabrijani uzimaju rest, piju kavu, sunčaju se, pa piju kavu, šetaju korakom penzionera, pa se sunčaju pa piju vino.

Dan nakon resta, kreću na sektor na kojem usponi prate samo one hrabre, sektor koji lomi srca ko rasplet Titanica, sektor koji traži psihološku pripremu Dalaj-lame za upisat priko dva smjera.

Odlaze na Gospinicu jer Škalec radoznalošću Praskatona odlućuje vidit šta je to u vezi smjera “Prčeviti”. Smjer kojem ocjena nije usvojena ali je ime prikladno.

Upisuju “Dobar posao na Gospinici” i odma ulaze u Prčevitog. Vid mu daje jedan pokušaj, Škalec tri…neuspješno.

Prebacuju se na “Biceps o muerte” di Škalec upisuje uspon nakon 3. pokušaja, a Vid a muerte style-om daje čak 4 pokušaja u danu ali ga upisuje sljedeći dan.

Škalec također čekira Malog princa (8a) za kojeg kaže:

 “linija koja izgleda bolje nego što nudi penjanje, ali to je možda do kože koje mi je falilo na kraju dana…”

Škalec na kraju ne izbjegava pitanje o ocjeni kontroverznog Prčevitog:

“O ocjeni ne bih jer ga nisam popeo, ali možda je Damjan Gruden na plezanje.net najbliži istini “

Priča se da uskoro dolaze penjači iz sjevernij krajeva na Gospinicu koji imaju poprilično suprotne psihološke pripreme. Bit će zanimljivo, a možda se štagod i popne.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s