Shkhara South, West or Main?

Project Shkhara

Nakon što je prošlo dosta vremena od kako se rodila ideja o posjeti Kavkaza i odabiru planine Shkhara u tom gorju, došlo je vrijeme i na polazak. U sudačkoj nadoknadi su finalizirani i posljednji detalji.

U petak 02.08. krećemo za Beč, u subotu nam je let za Kutaisi u Gruziji i odmah se prebacujemo u mjesto Mestia gdje je plan prenoćiti, ishoditi dozvole, kupiti plin itd. Nedjelja je rezervirana za prebacivanje do sela Ushguli i dolazak u base camp ispred 3000m visokog zida Shkhare. Shkhara se sastoji od tri vrha Shkhara Main 5193m, Shkhara West 5068m i Shkhara South 4318m.

Shkhara je jako rijetko penjanja većinom zbog težine i nepristupačnosti. Po našim informacijama smo prva Hrvatska ekspedicija na Shkharu. Podatke o smjerovima za Shkharu je bilo jako teško naći, većinom se svelo na prevođenje starih ruskih vodiča i izvlačenje što više informacija iz njih. Na sreću uvelike su nam pomogli vrhunski gruzijski alpinist Archil Badriashvili i slovenski alpinisti Andrej Jež i Bor Levičnik koji su prošle godine s Markom Prezeljom i Archilom penjali do Shkhare West, te Adam Farkas mađarski alpinisti koje je također penjao u Gruziji.

Izbor je pao na dva smjera Khergiani route na Shkharu Main ruske ocjene 5B i Rollenston smjer na Shkharu West 5A. Iskreno u Ruskim ocjenama je sve samljeveno u ocjenu pa je teško prevesti na neku poznatu ocjenu. Oba smjera su zahtjevna, ali Rollenston smjer je sigurniji, jer se ide grebenom pa je manja mogućnost od odrona i lavina, što će vjerojatno i biti naš prvi izbor s obzirom na visoke temperature koje se javljaju.

Sami uspon i silazak bi trebao trajati od 4-7 dana ovisno vremenskim prilikama. Svakako bi trebalo biti dovoljno s obzirom da smo skoro dva tjedna u Gruziji. Hvala svima na podršci, nastojati ćemo se javljati sa što više detalja o trenutnoj situaciji ekspedicije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s