Inga u Bohuslan-u!

Inga Patarčić – Bohuslan Švedska

Putevima znanosti prošli tjedan završih u Švedskoj. No, odlučih ostati još par dana iza konferencije te otkriti sto Gothenburg nudi penjački. Kao jedna posvuduša, povukla prijateljske veze i organizirala kratki penjački izlet u Bohuslan – carstvo „single-pitch“ trad penjanja.

Bohuslan će htjeti posjetiti svatko željan postavljanja čokova i frendova u granit najbolje kvalitete (glasine su da je kvaliteta bolja od one u Yosemite i Val del Mello). Regija nudi i pregršt boulder problema, no sama ih nisam stigla testirati. U četiri penjačka dana sto sam provela ovdje imala sam priliku okusiti novu ljubav – penjanje krekova. I iznenaditi samu sebe koliko uživam penjati 40 metarske smjerove isključivo trad. Sto reć’, osim da moram naći neku vezu u DMM-u i/ili BD da pribavim cijeli rack (primam ponude u inbox).

Pete Whittaker je prošle godine napisao super članak za UKC (https://www.ukclimbing.com/articles/destinations/bohuslan_sweden-10050), tako da sve detalje – kako, kada, koliko – možete saznati u tome članku.

Po mojem iskustvu, koliko se vezalo samo za količinu dana. U dva busa, kojima sam došla u Bohuslan (mjesto Hallinden) i kojima sam se vratila za Gothenburg nisam morala platiti autobusnu kartu. U prvom busu sam na trik-pitanje: „Govoriš li srpski?“ odgovorila s govorim. U drugom busu se vozaču nije dalo petljati s kreditnom karticom. U povratku isto… Problem s kreditnom karticom za na potpis, pa su me pustili uz „Welcome on board.“ Sa savršenim engleskim akcentom.  Lokalci kažu da se vozači često puste putnike djabe, pogotovo ako ne pričaju dobro engleski. Tako da samo pričajte hrvatski u švedskim busevima…

Takodjer, ja sam srećom upala direktno u ekipu lokalaca. Kod njih sam provela par kratkih švedskih noći (u 22.00 se još penje jer je dan). Aleksej Jaruta, lokalni penjački vilenjak, bio je zadužen za moju sigurnost. U međuvremenu je stigao i popeti najteži smjer do sada u regiji – dvoumi se između ocjene 8b+ i 8c. Na trad. S upitnim osiguranjem.  

Bitno je napomenuti… muhe, krpenje i komarce. Ima ih toliko da se nadate da su crvene fleke na dupetu samo od komaraca. Ponesite sprej! Eh da, i vino/alkohol je praktički nemoguće nabaviti.

Život tu je jednostavan. Jednom kad ste ovdje, troškovi nisu veliki, ljudi su velikodušni i uvijek će te naći nekoga za ići penjati. Ako ikoga zanima regija, samo mi se javite. Ja ću ići tamo ubrzo i na duže.

Galerija slika

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s