FRANCUSKA – Céüse!!

Céüse – Verdon – Orpierre
Tekst: Nikola Pecarski
Ekipa: Kova, Nikola, Mare i Vice bez Piksi.

Penjanje je srića, a loše vrime bi barem kod nas tribalo bit u zimu, a ne proliće i peti misec.
Borimo se sa prognozama i od Austrije, našeg dragog Niderthai-a od prošle godine, Magic wood-a i sjevera Italije odustajemo jer nam se čini da bi mogli skijati, a ne penjati se.

Na karti to sve izgleda ok dok mirimo kilometre iz naslonjača i važemo jeli tlaka 14 sati i 1200 km da se uputimo za Céüse u Francuskoj. Pala je odluka i apartman bukiran toliko jeftino da se mislimo da je neka greška. Postava ove godine je Kova, ja, Mare i Vice bez Piksi, šta će se pokazati super, a može i Vice potvrditi.

U Céüse nas čekaju lipi razmaci između spitova, savršen vapnenac i penjanje na visini od 2000 metara. Penjalo se od 5c do 7a+ i stiskalo se ko nikad jer niko nije tija letit po par metara izmedju spitova, a opcija Kong se tamo ne prakticira, možda samo clip stick za nasmijat ekipu da se ugriju na temperaturi oko 10 stupnjeva.

Nakon Céüse za dan odmora idemo djir do prekrasnog kanjona Verdon još južnije i puno toplije. Savršen izlet uz posjet sektoru “Bauchet” spuštanjem strmom feratom na jednu od mnoštva litica na kojima se penje u tom kanjonu. Samo izviđamo i ideja je da se obavezno vratimo za Verdon!
Céüse ne popušta sa kišom i minjamo destinaciju u hodu. Orpierre je sljedeći. Prekrasno penjačko mjesto s dobrom hranom i sve to uz pristup od 5-10 minuti. Prije putovanja smo pričali kako bi bilo lipo penjati teške smjerove s dobrim hvatištima u velikim prevjesima. Ne nadajući se tome u Orpierre smo se ugodno iznenadili. Tramvajci, koji krimp, ali većinom tramvajci i jedino šta se minja je nagib! Penje se dosta smjerova do ocjene 7b i uživamo kao nikad. Preporuka svima!

Nakon lipog penjanja prirode i spize nekima od nas fali malo toplijeg vrimena i Marjanske stine, pa nam povratak kući ne pada teško, ali plan je da se obavezno vratimo u period kad se može penjati bez majice jer ovo nas je skoro dotuklo.

Galerija slika

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s