VIKEND IZ SNOVA! (Triglav The Rock!)

Nespojivi tandem, poljički knez Moco i gusar Branko su se vratili iz mitskog pohoda po Sloveniji!
Obišli su kvalifikacije u Kopru za Triglav Rock Ljubljana, samo natjecanje u Ljubljani i nekoliko penjališta.

Sve počinje u petak ujutro kad picaju školu, napuštaju turiste u jeku sezone i kreću put Slovenije, jer ne dešava se Dalmatincu često da se uputi na tako dalek put! Dolaze u Kopar popodne taman na početak samog kvalifikacijskog natjecanja, te ulaze u dvoranu kao najveći autsajderi. Ono što su doživili kad su ušli u dvoranu teško je ispričati riječima kaže Moco, ali pokušat ćemo. Boulder Jam od 30ak smjerova 10ak natjecateljskih, i 20ak rekreacijskih. Ulazimo u dvoranu kad vidimo kako u grupama desno penju muški, livo žene. Najveća imena svjetske penjačke scene penju u boulder jamu, i ne znas di bi gleda prvo. Cure koje penju na nama nevjerovatnom levelu ili muške koje smo nekad gledali samo na filmovima. Srećemo Krudera u dvorani, ne penje. Izgrlimo se, izpozdravljamo i pitamo zašto ne penje, pa doznajemo da prvih 10ak na svjetskom poretku koji dođu ide direktno u polufinale i ostali iz kvalifikacija. Oduševljeni svime, Moco i Branko se odlučno prijavljuju u kategoriji rekreacija, te bez nade da će popeti iti jedan smjer kreću na plezanje! Biti na levelu slovenska rekreacija je nešto što se može već smatrati uspjehom u penjanju! U prvom smjeru već se vidjelo da će se voditi velika bitka kad Moco pada u prvom pokušaju a Branko flešaje smjer! Ništa im nije jasno i misle da je početnička sreća. Nakon sat vremena i popetih 5-6 smjerova sjede na bolderu gledaju sve i kažu… ***ate šta je ovo dobro!. Smjerovi su toliko dobro i kvalitetno napravljeni da naše Dalmatince ostavlja razjapljenih usta i napumpane podlaktice idućih par dana. Savršen route seting. Smjerovi su taman toliko teški da treba par pokušaja, ali samo da se tijelo prilagodi pokretima. Penju se dinamike, sloperi, smjer a’la boulder “the dagger”, navlačenja, izvlačenja i sve moguće kombinacije pokreta. Penjali smo skoro 4 sata kaže Moco, a Branko da je koža stvar prošlosti. Moco odnosi pobjedu u Gata kao najjači hrvat na natjecanju, a Branko drugo mjesto u tijesnoj borbi! 
Pobijedili smo Slovence u njihovoj rekreaciji!

Piva s asevima ispred dvorane i opuštanje prije dvosatne vožnje put Celja gdje spavaju kod Krudera. Dolaze kasno, ali ne mogu još zaspati dugo u noć od dojmova! Sutradan traže penjalište Kotečnik u okolici Celja, te ga nalaze oko podne pod pokroviteljstvom jakog sunca. Ulaze u najsunčaniji sektor kao pravi amateri te sajtaju sve u što si ušli i odluče se da je vrijeme za fažol u obližnjem domu da se stigne na polufinale u Ljubljanu. Fažola nema, kaže teta treba se najavit. Našim asevima je bitno da su udrili tickmark na penjalište i kreću put Ljubljane na polufinale.
U Ljubljani pravi spektakl. Organizacija, smjerovi, navijanje sve na top levelu! Natjecanje je bilo na glavnom trgu i sve je postavljeno na otvoreno. Na polufinalu ih hvata prolom oblaka i pljusak, ali tad ulijeće mladi as Martin “Cesarica” Bergant koji se smilovao nad njima kako kisnu u publici i daruje im kišobran jer shvaća da je ljubav za penjanje jača od kiše! Kruder prolazi u finale, kao i nekoliko aseva i asica iz Slovenije, te Staša Gejo iz Srbije s boravišnom adresom u Sloveniji! Obilaze grad, kupuju se suveniri za doma i čeka se finale. Dolaze kao najveći fanovi pola sata ranije ali su shvatili da ima i većih fanova pa završe u trećem redu iza ostatka publike. Samo finale, opet spektakl sam za sebe. Muzika, navijanje, organizacija, spikeri, penjanje, smjerovi, sve skupa kapa dole i naklon. Gubimo glas na svakom izlasku naših penjača i bodrimo do kraja! Kruderu izmiče prvo mjesto za jedan pokušaj na zonu, te završi na drugom mjestu iza fantastičnog Hojera, treći Moroni. Kod cura Janja izdominirala, druga Staša a treća mlada Vita koji je penjala izvandredno! Sve skupa se poslije proslavilo u disku Cirkus, gdje iza ponoć do 7 ujutro ostaje rupa sjećanju. Hojer odlazi ranije ali zato Moroni potvrđuje da je kapacitet koji se traži! Spavamo kod legende Sudija, ujutro kava sa Moroniem, pozdravljamo ga prije puta za Milan i sa samo 3 sata spavanja idemo u Oplotnicu bolderavat na slovenskom granitu sa Kruderom, Sudijem, njegovim cimerom i japanskim senpaijem Tomoaki Takatom. Vozimo se oko pola sata od Celja u šumu koja izgleda kao iz bajke. Usred šume granitni bolderi, top slovenski klasici. Sudi i Tomoaki se zagrijavaju u 7B+, a Moco u 6B+. Branko se ne zagrijava. Svjestan svega, uzima fotoaparat i bilježi dragocjene trenutke! Par sati penjanja u šumi i povratak u Celje na najbolju pizzu u Sloveniji i šire, kojom su nas pogostili familija Kruder iz domaće krušne peći, a kažu i sve u pizzi je isto domaće! Poželimo Tomoaki sretan put u Japan, zahvalimo se obitelj Kruder na gostoprimstvu, Sudiju na udomljavanju iz aftera, te krećemo put kući puni dojmova. Prvih pola sata Šutimo, a onda pričamo o nekih drugim životima i jel se ovo stvarno desilo ili smo zaspali na nekom odmaralištu i sanjali. Sretni i ispunjeni za jedno nevjerojatno iskustvo odlazimo domovima i ne pričamo više ništa.

P.S. komin u Gatima kod Moca je postao legendaran u kuloarima svjetske penjačke scene, tako da od ove zime ništa više neće biti isto…

Galerija slika ispod…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s